Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

«Εορταστικό Καλαντάρι Χριστουγέννων» Νηπιαγωγείο Παραλίου Άστρους

«Εορταστικό Καλαντάρι Χριστουγέννων»

   Φέτος είχαμε από πολύ νωρίς συμφωνήσει μεταξύ μας οι δυο συνάδελφοι ότι τα Χριστούγεννα δεν θα τα γιορτάζαμε στην τάξη μας με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο που όλοι έχουμε συνηθίσει… δηλαδή χριστουγεννιάτικη γιορτή σκετς από τα παιδιά, πρόβες ποιημάτων και κάπου εκεί ενδιάμεσα στριμωγμένες κάποιες χειροτεχνίες – κατασκευές!
  Επιθυμούσαμε και οι δύο να δοκιμάσουμε να κάνουμε Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια μαζί με τους γονείς των παιδιών. Τελευταία ακούμε και βλέπουμε όλο και πιο πολλά νηπιαγωγεία να «ξεκολλάνε» από το γνωστό θεατρικό-σκετς και να κάνουν εργαστήρια που εμπλέκουν δημιουργικά τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά... επίσης ακούμε και την κ. Σχολική Σύμβουλο να μας παροτρύνει όλο και πιο πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση… αλλά όταν ήρθε η ώρα, επί της ουσίας εμείς δεν ξέραμε πώς ακριβώς και τί να κάνουμε!!!!
    Ύστερα λοιπόν από μια αρχική συμβουλευτική συζήτηση με την κ. Φυλλιώ Νικολούδη, αρκετές συζητήσεις μεταξύ των δυο συναδέλφων με καφέ ή χωρίς, πολλές ανταλλαγές ιδεών, χαρτιά στα οποία κατεγράφησαν ιδέες και ύστερα σβήστηκαν για να γραφτούν άλλες... καταλήξαμε με μεγάλη χαρά στο «Εορταστικό Καλαντάρι» για τον μήνα Δεκέμβριο στο Νηπιαγωγείο μας!!!

  Το εορταστικό καλαντάρι ήταν ένα πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις που θα υλοποιούνταν όλο τον μήνα Δεκέμβριο στο σχολείο μας! Το καλαντάρι μοιράστηκε σε όλους τους γονείς τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη και περιελάμβανε 3 εικαστικά Εργαστήρια Γονέων ( με ομάδες από 8 γονείς σε κάθε ένα), ζαχαροπλαστική, συνοδεία παραμυθιού με μουσικά όργανα από γονείς, θεατρικό παιχνίδι με καλεσμένη μια Παραμυθού, κάλαντα στη γειτονιά και κατασκευές.



 Στη φάση της υλοποίησης του προγράμματος είχαμε να ξεπεράσουμε διάφορα λειτουργικά προβλήματα, όπως τον μεγάλο αριθμό των παιδιών στην τάξη (24), την μικρή μας αίθουσα, την αποχώρηση της πλειοψηφίας των παιδιών στη 13:00 και διάφορα άλλα. Παρόλα αυτά μέσα από την προσήλωσή μας στον τελικό μας στόχο, τη μεταξύ μας συνεργασία και την καλή μας διάθεση καταφέραμε να τα οργανώσουμε ως εξής:
·         Στην πόρτα του νηπιαγωγείου αναρτήθηκε ένας πίνακας και κάθε γονέας δήλωσε σε ποιο από τα 3 εικαστικά εργαστήρια θα ήθελε να συμμετέχει!


·         Η ώρα υλοποίησης των εργαστηρίων έγινε την κοινή ώρα των δύο εκπαιδευτικών 12:00-13:00.
·         Τα εργαστήρια των γονέων είχαν μέγιστο αριθμό συμμετοχής τα 8 άτομα, λόγω στενότητας χώρου! Έτσι τα εργαστήρια υλοποίουνταν σε δύο ταχύτητες… 1.«Εργαστήρι για μεγάλους & μικρούς» από τα παιδιά που δούλευαν μαζί με τους γονείς τους και τη βοήθεια της μιας νηπιαγωγού και συγχρόνως  2. «Εργαστήρι για μικρούς» : από τα υπόλοιπα παιδιά που δεν ήταν οι γονείς τους στην τάξη και δούλευαν μαζί με την άλλη νηπιαγωγό φτιάχνοντας ακριβώς την ίδια κατασκευή.



Και κάπως έτσι όλα ήταν έτοιμα…
Η είσοδος του νηπιαγωγείου μας στολίστηκε με σχετικές ταμπέλες- στην γραφή των οποίων συμμετείχαν και τα παιδιά- Χριστουγεννιάτικες μελωδίες γέμισαν την τάξη, γιρλάντες με φωτάκια συμπλήρωσαν την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και η πόρτα άνοιξε για να υποδεχθεί τους καλεσμένους μας….
(οι σειρά των φωτογραφιών ακολουθεί την σειρά υλοποίησης των δράσεων, όπως αυτές καταγράφονται στον καλαντάρι!)


































Ολοκληρώνοντας τις δράσεις του εορταστικού ημερολογίου με τα κάλαντα από τα παιδιά, είχαμε φτάσει στην τελευταία ημέρα λειτουργίας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και για την ημέρα αυτή είχαμε ετοιμάσει ένα εορταστικό διαδραστικό πρόγραμμα στο οποίο οι γονείς δεν θα είχαν το ρόλο παρατηρητή αλλά θα αναλάμβαναν ενεργή δράση με το παιδί τους μέσα από τραγούδια – χορό κι εκπλήξεις!!
Για την εορταστική αυτή ημέρα ακολουθεί διαφορετική ανάρτηση! 

Η αλήθεια είναι πως όλη αυτή η διαδικασία είχε ένα μεγάλο κομμάτι κούρασης…
Όμως οι γονείς συνεργάστηκαν μαζί μας, δημιούργησαν με τα παιδιά τους όμορφα πράγματα και τα παιδιά απόλαυσαν πολύ τη συμμετοχή των γονειών τους!
Το θεατρικό Παιχνίδι από την παλιά συνάδελφο κ. Σαλιβέρου Μαρία κινητοποίησε το ενδιαφέρον τους, η συνοδεία του παραμυθιού με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τα περισσότερα παιδιά και το έθιμο με τα «κάλαντα» στη γειτονιά  προκάλεσε χαρά κι  ενθουσιασμό στα παιδιά αλλά και στους κατοίκους της περιοχής!
Παιδιά , εκπαιδευτικοί και γονείς ζήσαμε έντονα τον παλμό των Χριστουγέννων όλο τον μήνα Δεκέμβριο!
Παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις, τις λίγες εκείνες μέρες που το σχολείο μας δεν φιλοξενούσε κόσμο, δεν χάναμε την ευκαιρία να φτιάξουμε κάποια ακόμα χριστουγεννιάτικη κατασκευή!








                                      
                                      

                                     


2 σχόλια: